Alcohol schenken en verkopen: vanaf welke leeftijd, en aan wie?

De Alcoholwet kent twee leeftijdsgrenzen voor de horeca en de slijterij. Alcoholhoudende drank verstrekken aan iemand van wie niet is vastgesteld dat die 18 jaar is, is verboden. En in een horeca- of slijtlokaliteit mag niemand jonger dan 16 jaar dienst doen zolang er dranken worden verstrekt.

Hieronder lees je wat de wet zegt over legitimatie, het bordje met de leeftijdsgrens, dronken gasten en de boetes.

Deze pagina vat de regels samen uit de Alcoholwet en het Alcoholbesluit. Examenzaal is geen opleiding of examenbureau en hoort niet bij de SVH, SDEN of de Landelijke commissie sociale hygiëne. Twijfel je over jouw situatie, lees dan de wettekst via de bronlinks of vraag het je gemeente.

Laatst inhoudelijk gecontroleerd: .

Verkopen en schenken: 18 jaar

Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat die 18 jaar is. Dat geldt ook als je drank verstrekt aan iemand van 18 of ouder, terwijl die drank kennelijk bedoeld is voor iemand van wie dat niet is vastgesteld.

De leeftijd stel je vast aan de hand van een identiteitsbewijs als bedoeld in de Wet op de identificatieplicht, of op een andere wijze die bij algemene maatregel van bestuur is aangewezen. Dat hoeft niet bij iemand die onmiskenbaar de vereiste leeftijd heeft (artikel 20, eerste en tweede lid).

De leeftijdsgrens aangeven bij de ingang

Bij de voor het publiek bestemde toegang tot een horecalokaliteit, een slijtlokaliteit, een ruimte als bedoeld in artikel 18, tweede lid (onder meer winkels en warenhuizen met een levensmiddelenafdeling) of een vervoermiddel waarin bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank wordt verstrekt, geef je duidelijk zichtbaar en goed leesbaar aan welke leeftijdsgrens of leeftijdsgrenzen gelden (artikel 20, derde lid).

Achter de bar: minstens 16 jaar

In een slijtlokaliteit of horecalokaliteit mag je, zolang er dranken worden verstrekt, geen personen jonger dan 16 jaar dienst laten doen (artikel 24, derde lid). De wet maakt een grens van 18 jaar mogelijk bij algemene maatregel van bestuur (vierde lid); in het Alcoholbesluit (versie van 1 januari 2026) staat die niet. Uitgezonderd zijn jongeren die alcoholhoudende drank verstrekken in het kader van onderwijs dat de wet noemt (vijfde lid).

Personen onder de 18 mogen op voor publiek toegankelijke plaatsen geen alcoholhoudende drank aanwezig hebben of voor consumptie gereed hebben, behalve op plaatsen waar bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank voor gebruik elders dan ter plaatse wordt verstrekt. Dat verbod geldt onder meer niet voor personen van 16 of 17 die dienst doen in een inrichting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend, ook niet als barvrijwilliger in een inrichting in beheer bij een paracommerciële rechtspersoon (artikel 45, eerste en tweede lid).

Dronken gasten en dronken personeel

Het is verboden in een slijtlokaliteit, horecalokaliteit of op een terras iemand toe te laten die in kennelijke staat van dronkenschap is, of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen. En het is verboden zelf in die staat dienst te doen in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit (artikel 20, vierde en vijfde lid).

Boetes

Bijlage I van het Alcoholbesluit noemt de bestuurlijke boetes. Kolom I geldt voor wie op de dag van de overtreding minder dan 50 werknemers telde, kolom II bij 50 of meer. Is aan jou al een bestuurlijke boete opgelegd voor overtreding van hetzelfde artikel van de wet en zijn er nog geen twaalf maanden verlopen sinds die boete onherroepelijk werd, dan wordt het bedrag met 50% verhoogd. Is je tweemaal of vaker een bestuurlijke boete opgelegd voor hetzelfde artikel en zijn er nog geen twaalf maanden verlopen sinds de eerste van die boetes onherroepelijk werd, dan is de verhoging 100%. De bedragen worden elke twee jaar aangepast; hieronder staan de bedragen per 1 januari 2026 uit de bijlage.

Bestuurlijke boetes per 1 januari 2026 (Alcoholbesluit, bijlage I)
OvertredingMinder dan 50 werknemers50 of meer werknemers
Alcohol verstrekken zonder vast te stellen dat iemand 18 is (art. 20 lid 1 en 2)€ 1.665€ 3.345
Iemand jonger dan 16 dienst laten doen (art. 24 lid 3)€ 1.250€ 2.505
Geen leeftijdsgrens aangeven bij de ingang (art. 20 lid 3)€ 830€ 1.665

Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd mag je alcohol schenken in de horeca?

Zolang er dranken worden verstrekt, mag in een horeca- of slijtlokaliteit niemand jonger dan 16 jaar dienst doen (Alcoholwet artikel 24, derde lid). Er is een uitzondering voor jongeren in bepaald onderwijs.

Moet ik altijd om legitimatie vragen?

Je verstrekt alleen alcoholhoudende drank aan iemand van wie is vastgesteld dat die 18 is. Dat stel je vast aan de hand van een identiteitsbewijs, of op een andere wijze die bij algemene maatregel van bestuur is aangewezen. Dat hoeft niet bij iemand die onmiskenbaar de vereiste leeftijd heeft.

Mag ik een dronken gast binnenlaten?

Nee. Het is verboden in een horecalokaliteit, slijtlokaliteit of op een terras iemand toe te laten die in kennelijke staat van dronkenschap is (artikel 20, vierde lid).

Wat is de boete voor alcohol verkopen aan minderjarigen?

Per 1 januari 2026 noemt het Alcoholbesluit € 1.665 bij minder dan 50 werknemers en € 3.345 bij 50 of meer, met een verhoging als je binnen twaalf maanden al eerder voor hetzelfde artikel een boete kreeg.

Deze uitleg is door Examenzaal opgesteld. We gebruiken de tekstversie van de Alcoholwet van 12 februari 2025 en het Alcoholbesluit van 1 januari 2026. Examenzaal is een onafhankelijke aanbieder van oefenmateriaal. Lees hoe ons materiaal wordt gecontroleerd. Zie je een fout? Meld die aan ons.

Bereid je voor op het volledige oefenexamen

Maak een volledig oefenexamen met 40 vragen in SVH-formaat, of bekijk eerst de examenopbouw. Je uitslag (geslaagd of niet, je score en per vraag de uitleg) bekijk je na het inleveren met volledige toegang: € 19,95 incl. btw, eenmalig, geen abonnement.